Kursy i Warsztaty sushi organizujemy od roku 2005.

Kursy odbywają się w sali szkoleniowej w Warszawie przy ul. Kochanowskiego 23 (róg Rudnickiego). 

Warsztaty  prowadzi Tomasz Szymankiewicz, kucharz-instruktor kuchni dalekowschodnich. Szkolenie zawodowe u mistrza Matayoshi Haraguchi. Kucharz sushi, szef kuchni od roku 1999  (ostatnie miejsce pracy - szef kuchni restauracji japońskiej Ginza w Hotelu Hilton**** w Warszawie. Instruktor  kulinarny od 2005 roku., od 2009 roku zajmuje się tylko działalnością szkoleniową, na co dzień szkoli przyszłych kucharzy sushi.. Juror Ogólnopolskiego Festiwalu Sushi ( 2010 i 2012 r. ).

Na naszych kursach poznacie Państwo historię sushi i nauczycie się przyrządzania jego podstawowych form w różnych stylach.
Dowiecie się wielu istotnych rzeczy o produktach do sushi: jak wybrać, jak rozpoznać dobre składniki, gdzie i w jakiej cenie kupić.

Kurs sushi jest to jednorazowe spotkanie około 4 godzin. Grupa liczy do 12 osób.

 Koszt KURSÓW

Terminarz

Październik 2024
Kurs I stopnia - 16 października o godz 17:00
Kurs I stopnia - 19 października o godz 11:00
Kurs I stopnia - 23 października o godz 17:00
Listopad 2024
Kurs I stopnia - 9 listopada o godz 11:00
Kurs II stopnia technik zaawansowanych - 10 listopada o godz 11:00
Kurs I stopnia - 13 listopada o godz 17:00
Kurs I stopnia - 23 listopada o godz 11:00
Kurs I stopnia - 27 listopada o godz 17:00

Rezerwacja online

Rezerwacja bez zaproszenia

Jeśli chcesz zarezerwować i wykupić wybrany termin warsztatów kulinarnych, wybierz:

Rezerwacja z zaproszeniem

Jeśli posiadasz zaproszenie Studia Sztuki Kulinarnej lub voucher firmy prezentowej i chcesz zarezerwować wybrany termin warsztatów kulinarnych, wybierz:

Zaproszenie - prezent

Jeśli chcecie Państwo podarować oryginalny prezent rodzinie lub znajomym to wybierz:

Kurs I stopnia

POKAZ MULTIMEDIALNY
  • Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej;
  • Historia sushi i sushi dziś;
  • Surowce - dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd).
ĆWICZENIA PRAKTYCZNE
  • Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw);
  • Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago);
  • Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi;
  • Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form;
  • Komponowanie zestawów sushi;
  • Dobre maniery przy japońskim stole;
  • Degustacja. 

Kurs II stopnia technik zaawansowanych

POKAZ MULTIMEDIALNY
  • Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej;
  • Surowce - rodzaje i przygotowanie:
    • mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago;
    • ikry - ikura, tobbiko, masago;
    • tofu smażone - aburage, inari;
    • sosy - unagi kabayaki i teriyaki.
ĆWICZENIA PRAKTYCZNE
  • Przygotowanie półproduktów: soboro, ajitsuke kampyo, ajitsuke shitake, tempura;
  • Ćwiczenia: gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura, shake yaki, paradiso);
  • Planowanie kompozycji wizualnej i smakowej.

Galeria

Ta strona używa plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.
zamknij