Kursy i Warsztaty sushi organizujemy od roku 2005.
Kursy odbywają się w sali szkoleniowej w Warszawie przy ul. Kochanowskiego 23 (róg Rudnickiego).
Warsztaty prowadzi Tomasz Szymankiewicz, kucharz-instruktor kuchni dalekowschodnich. Szkolenie zawodowe u mistrza Matayoshi Haraguchi. Kucharz sushi, szef kuchni od roku 1999 (ostatnie miejsce pracy - szef kuchni restauracji japońskiej Ginza w Hotelu Hilton**** w Warszawie. Instruktor kulinarny od 2005 roku., od 2009 roku zajmuje się tylko działalnością szkoleniową, na co dzień szkoli przyszłych kucharzy sushi.. Juror Ogólnopolskiego Festiwalu Sushi ( 2010 i 2012 r. ).
Na naszych kursach poznacie Państwo historię sushi i nauczycie się przyrządzania jego podstawowych form w różnych stylach.
Dowiecie się wielu istotnych rzeczy o produktach do sushi: jak wybrać, jak rozpoznać dobre składniki, gdzie i w jakiej cenie kupić.
Kurs sushi jest to jednorazowe spotkanie około 4 godzin. Grupa liczy do 12 osób.
Koszt KURSÓW
- w Warszawie - Kurs I stopnia 339 pln
- w Warszawie - Kurs II stopnia technik zaawansowanych 399 pln
Terminarz
Rezerwacja online
Jeśli chcesz zarezerwować i wykupić wybrany termin warsztatów kulinarnych, wybierz:
Jeśli posiadasz zaproszenie Sushi Akademii lub voucher firmy prezentowej i chcesz zarezerwować wybrany termin warsztatów kulinarnych, wybierz:
Jeśli chcecie Państwo podarować oryginalny prezent rodzinie lub znajomym to wybierz:
Kurs I stopnia
POKAZ MULTIMEDIALNY
- Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej;
- Historia sushi i sushi dziś;
- Surowce - dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd).
ĆWICZENIA PRAKTYCZNE
- Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw);
- Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago);
- Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi;
- Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form;
- Komponowanie zestawów sushi;
- Dobre maniery przy japońskim stole;
- Degustacja.
Kurs II stopnia technik zaawansowanych
POKAZ MULTIMEDIALNY
- Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej;
- Surowce - rodzaje i przygotowanie:
- mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago;
- ikry - ikura, tobbiko, masago;
- tofu smażone - aburage, inari;
- sosy - unagi kabayaki i teriyaki.
ĆWICZENIA PRAKTYCZNE
- Przygotowanie półproduktów: soboro, ajitsuke kampyo, ajitsuke shitake, tempura;
- Ćwiczenia: gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura, shake yaki, paradiso);
- Planowanie kompozycji wizualnej i smakowej.
Galeria