Warsztaty sushi

kurs sushi Od kilkunastu lat organizujemy  warsztaty sushi . Są one kontynuacją pierwszych kursów sushi w Warszawie, które organizowaliśmy w restauracji "Kuchnie Świata" w CH Arkadia od roku 2005.

Na naszych warsztatach poznacie Państwo historię sushi i nauczycie się przyrządzania jego podstawowych form w różnych stylach. Dowiecie się wielu istotnych rzeczy o produktach do sushi: jak wybrać, jak rozpoznać dobre składniki, gdzie i w jakiej cenie kupić.

Warsztaty jest to jednorazowe spotkanie trwające 4-5 godzin.
Grupa liczy ok. 18 osób, prowadzi 2 instruktorów.

 Koszt warsztatów 
  •  w Warszawie
 199 pln 
  •  w innych miastach
 219 pln 
  •  warsztaty II stopnia  219 pln 
  •  w Państwa domu  650 pln  (dla grupy do 5-ciu osób)

Miejsca warsztatów podane są przy terminach.

Prosimy o rezerwację miejsc na warsztatach  rezerwacja on-line > 

 Zaproszenie-prezent 

Jeśli chcecie Państwo podarować oryginalny prezent rodzinie lub znajomym, prosimy o wypełnienie formularza, a my wyślemy Zaproszenie na wybrane przez Państwa warsztaty osobie lub osobom na podany w formularzu adres.
Zaproszenia wystawiane są na okaziciela, do zrealizowania w Warszawie, w wybranym i zarezerwowanym terminie  w ciągu roku od daty wystawienia .

 Zaproszenie na warsztaty sushi 
Cena zaproszenia dla 1 osoby –  199 pln 
Cena zaproszenia dla 2 osób –  398 pln 
Zaproszenie można zrealizować na warsztatach odbywających się w Warszawie.

 Zaproszenie „Kucharz sushi do domu” 
Cena zaproszenia –  650 pln 
Zaproszenie można zrealizować na dwa sposoby:

  1. Warsztaty sushi dla grupy do 5-ciu osób w domu klienta.
  2. Catering sushi w domu klienta - kucharz przygotuje 60 porcji (250 sztuk sushi różnych rodzajów) wraz z dodatkami wg menu ustalonego indywidualnie z klientem.

Zaproszenie - Prezent  formularz on-line > 


 Program warsztatów: 


 Warsztaty I stopnia 

Pokaz multimedialny
  •  Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich,
     zasady japońskiej sztuki kulinarnej;
  •  Historia sushi i sushi dziś;
  •  Surowce - dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby,
     owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd).

Ćwiczenia praktyczne

  •  Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw);
  •  Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy,
     zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago);
  •  Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi;
  •  Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form;
  •  Komponowanie zestawów sushi;
  •  Dobre maniery przy japońskim stole;
  •  Degustacja.

kurs sushi  Warsztaty II stopnia 
Pokaz multimedialny

  •  Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej;
  •  Surowce - rodzaje i przygotowanie:
        ▪ mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago;
        ▪ ikry - ikura, tobbiko, masago;
        ▪ tofu smażone - aburage, inari;
        ▪ sosy - unagi kabayaki i teriyaki.

Ćwiczenia praktyczne
  •  Przygotowanie półproduktów: soboro, ajitsuke kampyo, ajitsuke shitake, tempura;
  •  Ćwiczenia: gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura,
     shake yaki, paradiso);
  •  Planowanie kompozycji wizualnej i smakowej.

sushi kurs w domu  Kucharz Sushi do domu: 

Ciekawsze spotkanie niż zwykle, połączenie nauki i wypadu do sushi baru. Zaproście Państwo naszego instruktora na domowe przyjęcie z sushi w roli głównej, podzieli się on swoją wiedzą i nauczy jak przygotować sushi.  Zaskoczycie Państwo przyjaciół własnym 
 sushi - barem z gośćmi jako sushimasterzy.