Praca i szkolenia dla kucharzy

Jako jedyni w Polsce organizujemy szkolenia i praktyki
 dla sushi masterów  (kucharzy sushi).
Nauka zakończona jest egzaminem i certyfikatem.
Po zakończeniu szkolenia pomagamy w znalezieniu pracy w warszawskich sushi barach.


 Cena kursu 2500 pln + VAT 23% 

Kurs organizowany jest tylko w Warszawie i trwa 2 - 3 tygodni.

Uczestnicy szkolenia nie muszą być absolwentami szkół gastronomicznych, nie muszą mieć praktyki w restauracji. Wystarczą chęci i dużo samozaangażowania, które będą potrzebne do długiej praktyki po ukończeniu szkolenia.

 PLAN SZKOLENIA KUCHARZY SUSHI 

  POKAZ MULTIMEDIALNY 

  •  historia sushi - style i formy
  •  sushi w polskich realiach
  •  nazewnictwo w języku sushiya
  •  towaroznawstwo: omówienie podstawowych surowców,
  •  dobór składników w komponowaniu poszczególnych form

  PRZYGOTOWANIE PÓŁPRODUKTÓW 

  •  ryż - przygotowanie i dosmaczanie
  •  ryby i owoce morza - filetowanie, obróbka, przechowywanie
  •  warzywa i owoce – wybór, krojenie
  •  omlet - tamago yaki, usuyaki, fukusa.
  •  składniki słodkie – ajitsuke shitake, ajitsuke kampyo, inari tofu
  •  kawior – omówienie, zastosowanie
  •  tatar i pasty – spice tuna, surimi salad, ebi salad
  •  tempura – przygotowanie, zastosowanie
  •  sosy – teriyaki, kabayaki, sos do tempery (spice mayo)
  •  składniki w polskich barach sushi
  •  składniki dodatkowe – wasabi, gari, shoyu

  TRENING MANUALNY 

  •  podstawowe maki – futomaki, uramaki, hosomaki, temaki
  •  nigiri
  •  temari
  •  oshi sushi
  •  gunkan – funamori, samurai
  •  trudniejsze formy maków – spice tuna, paradiso, ebi tempura, rainbow, golden maki
  •  maki specjalne- tamagomaki, mamenori, tempura maki
  •  sashimi
  •  zasady krojenia i serwwania sushi
  •  aranżacja talerza
  •  zdobienie sushi

  ORGANIZACJA PRACY SUSHI BARU 

  •  przechowywanie produktów,
  •  organizacja zamówień
  •  aranżacja stacji sushi, cateringu
  •  zastawa
  •  układanie menu sushi

  ZASADY JAPOŃSKIEJ ESTETYKI W SZTUCE KULINARNEJ 

  •  zasady jedzenia pałeczkami
  •  kultura przy japońskim stole